Träning med Vizzla

Vizzla 

Inhopp på IGP helg

I helgen var det en ledig plats på IGP helgen, så jag tog den platsen med Vizzla. Vizzla kommer få hoppa in om det finns någon plats ledig, hon tycker det är så kul. Naturbegåvning när det gäller modprov, rackans vad fina är dom.

Vizzla jobba riktigt fint hela helgen, hade många fullbett i ärmen, var faktist ordning och reda på plan, hade henne lös och hon var vid min sida hela tiden. Superkul och man ser att hon tycker det är så roligt. Tänk vilken utveckling det ändå har blivit i skyddsdelen. wow säger jag bara. Heja Vizzla. 

Men vi kommer inte att tävla i denna gren med Vizzla, hon är en SAR hund och vår uppgift är att rädda liv när vi jobbar tillsammans med SAR Swedens alla resurser. 

 

 

SAR Swedens träning på Viktoria

I lördag var på på brandövningsplatsen Viktoria i Uppsala och körde.

 

Vi var inte så många denna dag men vi fick till bra och rolig träning för oss som var där.

Vizzla fick träna på lite höga figuranter i olika tågvagnar, en djup lega och där det bara kommer ut lite pysvittring, lite mörkersök i spindeln och in bland mörka tunnlar.

Kul träning och nyttig, nöjd med Vizzlas arbeta, var vid ett av söken som det blev lite plingplong vid starten som sluta med att jag tog ut henne och en annan körde emellan.

Sen så gick det bra igen. Hon jobbar såååå himmla bra. 

Lydnad

Vi har fixat en liten liten plats på kontoret här hemma där jag kan köra lite lydnad med hundarna. 

Position vid sidan, träna, sitt, ligg och stå och postion vid inkallning. 

Apportträning och markering på spårapporter. Nog för att jag inte ska tävla med Vizzla så får hon träna lydnad ändå. Kör samma med båda hundarna. 

Markering, punktsök

I helgen har vi varit och kört punktsök (mindre yta som ska sökas av) Föremål utlagda. SAR Swedens hundekipage måste kunna hitta och påvisa föremål som männsikor har använt.

Var några år sedan vi börja med sök efter föremål som lukta människa och man hittar nu för tiden både det ena och det andra ute även när vi inte är i tjänst. Man blir överraskad ibland hur man kan tappa/glömma/placera ut vissa saker.

Träningen gick riktigt bra, körde även lite markeringsträning igår.

Lugn vecka

Varit en lugn vecka med träning. Men det har blivit mycket utevistelse ändå, långa härliga promenader och så har vi gjort lite vindstigar och markeringsträning på föremål.

Ibland är det skönt att bara vara, men ut på promenader och bus med hundarna är det varje dag :-) 

Så rolig träning i helgen

Så rolig träning vi fick till i helgen.

Blåsigt har det varit men ändå en hel del sol.

I lördags var vi först iväg och reka ett område där vi ska träna med SAR Sweden gänget. Hundarna var med i skogen och kolla in området, är en del människor som åker hit men de går på promenadvägarna och i själva skogen var det tomt på folk. Även här fanns det kvarlämningar från första världskriget med lite bunkrar och skyttegravar.

Vi åkte vidare in till Årsta Park och körde sök på kläder och sen vidare till Hammarbysjöstad och fortsatte, kul träning och vi hitta en hel del bra gömställen för träning vid senare tillfälle vid sjöstaden. Gäller att passa på när det är dåligt väder, kan vara lite för mycket folk annars :-) 

 

Söndag

SAR-träning hemma hos Anna och Peo. Men vilken rolig dag det blev idag också, först långa vindstigar, fick verkligen ut avståndet, hade kunnat provat ännulängre bort, men jag visste inte exakt var personen hade gömt sig men ca 375 m från figgen är inte illa det heller. 

Sen hade de rolig miljö blandat med olika sorters djur på gården, hästar, får, kaniner, höns. Våra hundar är vana. Supelkul att hoppa runt i miljön sa Vizzla, var ett tag sen sist. Denna gång var det inte farligt för tokpannan Vizzla, fanns ingenstans där hon kunde hoppa ner eller komma upp på något tak eller så, var säkert men rolig miljö :-) 

 

Så nöjd, bra vind även på söndagen, upp till 14 M/S i byarna solen lös från en klarblå himmel, helt underbart.

 

Så nöjd med helgens träningar.

 

Film från ett av söken i helgen, hann med att filma slutet :-) se här!

Sök föremål industriområde

Igårkväll efter jobbet tog vi hundarna och åkte till Årsta Park, var tänkt att vi skulle gömma varandra och söka, men vi var där lite för tidigt och det var en del som fortfarande jobba så vi valde att gömma kläder istället.

3 klädesplagg gömdes och Vizzla sökte så fint, ett föremål placera vi ut högt i ett träd brevid 2 byggnader som gör att vinden snurrar ganska bra. När vi kom dit hade 2 personern hittat dit och stod fint i vinden 3 m från legan, var visst rökrutan som var där :-) 

Vizzla hitta personerna men hon kände jättesnabbt att här finns en till lukt och fort som rackans börja hon markera föremålet som hängde upp ca 2 m upp.

Dom två andra före målen hittades snabbt,  var den sista som hon fick jobba lite för att finna, här blev det mycket ben och snabbt runt runt och sen skallmarkering. 

Nöjd med träningen, fin vind.

Avsluta med en promenad i området och hitta bra andra ställen att gömma sig eller saker.

Mer träning i Velamsund

Igår söndag var vi återigen vid Velamsund och träna. 2 st från SAR Sweden som jobba i lördags, så vi sa att vi kör med dom på söndagen istället.

Blev en mycket bra träning. Några vindstigar i skriftande terräng, kuperad, sa till Vizzla att hon får betala ut risktillägg till mig om jag ska springa bakom henne när hon får vittring, hualigen vad det kan gå fort :-) 

Vizzla jobba rikktigt bra. Var vid en start som det blev knäppbula och det blev bit och slit i linan och som vanligt så släpper det fort och tjong så är vi iväg på söket.

Vi gjorde sen 3 olika legor precis vid bilen. Då vi är ute på skarpa larm, som vi ofta är. Så kan personen vi letar efter vara precis vid bilen när vi kommer fram, hund och förare ska vara startklara dirket från bilen. 

Blev 3 bra sök, Vizzla är alltid beredd på arbete, behöver inte tala om för henna att nu är det jobb. Sagt det förr men Vizzla är den bästa hunden jag haft. Arbetar så bra med vittring. Fokuserad, sen att det kan bli plingplong vid borttagning av belöning, ja det är en annan sak.

 

Många skratt blev det också när men ser hur olika hundarna tog sig in till dolda figuranter. En del skallmarkerar utanför medans andra bara mosar sig in.

SAR träning Velamsund

idag har vi varit vid Velamsund och tränat med SAR Sweden. Fokus för Vizzla idag var att köra vindstigar med lite krångligare vittring och det blev faktiskt ganska bra, fick vittring, då gick det undan så jag snubbla och tappa linan och Vizzla drog i väg som en avlöning, men när hon kom närmare och i den farten så sprang hon förbi, vittringen försvann i den terrängen, sen kom hon tillbaka lika fort, snabbt förbi mig igen där hon kom in i vittringen och snabb som en vezzla fram till gömda personen och skallmarkera. 

Hann med och köra en liten sektor där handskar var gömda. Efter träningen gick vi en sväng i området.

Varit förkyld i veckan och det kändes, så det blev inte så mycket träning för Vizzla idag, men vi ska tillbaka imorn och träna med 2 st som inte var med idag.

Mer spår och sök

Idag åkte vi för oss ett nytt ställe. Velamsund, vi har varit i närheten och gått promenad för länge sedan och vi har även haft ett larm inte så långt bort.

Husse gick ut ett spår till Vizzla, han var även kvar som figurant i spåret.

Efter ett tag börja Vizzla spåra efter husse och jag efter längst bak i linan, jädrans vad det gick undan. Tid räddar liv, tur jag tränar löpning :-) :-) 

Vizzla spåra jättefint, så nöjd.

Körde även en vindstig, var väldigt kuperat men bra ställe, figgen hittades fint av Vizzla.

När vi kände oss nöjda med träningen så gick vi en promenad i området och nu har jag en idé som vi ska använda vid nästa SAR träning.

Spår, sök och larm

Denna helg har vi gjort lite av varje :-) 

Spår i lördags sen iväg och körde lite mörkersök med SAR Sweden- Vi var nästan hemma vid oss, Gubbängens IP. Var totalt 7 ekipage.

2 nya figgar var med, alltid kul med nytt folk och att de inte är hundmänniskor, för de beter sig på vanligt sätt när man ser en hunden komma fram till en när man gömmer sig.

Söndag:

Mer spår och sen hann vi med en finfika. På kvällen fick vi ett larm om 2 äldre försvunna personer. De hittades långt långt ifrån där de sågs senast. Vi hann med att leta från bilen på väg fram till brytpunkt, när vi precis kom fram fick vi det glada meddelandet att personerna var hittade :-) 

Spår och lite lydnad

Fredag och ledig, sol, svag vind, perfekt väder, lite frost kvar på marken.

Var en helt underbar dag. Spår på förmiddagen, funktionsspår, har lagt IGP tävlingstankarna med Vizzla på hyllan.

Ängsspår blev det, börja med att gå samma spår som jag och Ztorma hade gått precis före, sen över till det spåret jag lagt för Vizzla.

Riktigt nöjd med Vizzlas spår, gick inte hysteriskt fort som det kan göra ibland och då kan det blir lite slarv, hade preppat spåret med gottis men 2 skator åt upp nästan allt men farten blev bra ändå.

Lite lydnad på SSBK, Vizzla fick rondera, hon tycker det är kul. Testa faktiskt att göra det på full bredd på planen, och det börjar bli riktigt bra. Träna även apportering över hinder. Snabb som en vessla är hon :-) 

På väg hem stanna jag och la ett till spår som gick lika bra som på förmiddagen, en bra dag helt enkelt :-) 

En bara vara dag

Igår söndag börja med en liten joggintur på morgonen.

Sen drog vi iväg en bit söderut, hitta en tom stor kohage där hundarna fick vara lösa. Hopp och lek 1 tim, var ganska kallt och blåsigt, men otroligt vackert, allt var inlindat i frost, mest lövträden. 

Hann med en fika på Eldtomta Café med 2 kollegor från SAR Sweden. Stanna på väg hem för ytterligare en runda men denna gång i skog, hundarna fynda en liten badanka och blev lika lyckliga som när de hittar andra föremål eller människa :-) allt som luktar människa hittas om vinden ligger rätt.

 

Bild tagen vid skansundsvägen.

Träning med SAR Sweden

Idag var det träning med SAR Sweden. Solen skulle skina stod det men nä den var inte med idag. Men det var -1 och hyffsat bra vind som drog mellan tränden.

Vizzla fick en vindstig med ett föremål och en figurant. Mindre sektor vid ett fort från första världskriget och avslutade med en sektor med en figurant. Hinner inte med så mycket med våra egna hundar då vi ska lägga upp och kolla på övriga ekipage.

Vizzla hade visst käkat raketbränsle till frukost, hualigen vilken energi, bara för matte att hänga med, men rackans vad hon är duktig på att hitta vittring på långt håll. Är så nöjd med Vizzla.

Idag var det 2 nya ekipage med, såg väldigt trevligt ut, hundar med stor motor och sökintresset fanns tydligt.

Vi behöver utöka med några ekipage som är jätteduktiga och kan vara med på larm och träningar. Både som resurs utan hund som med. 

Vi alla är i första hand resurs, sen tillkommer det verktyg som man har, hund, motorcykel, ATW, drönare m.m

Sök och markering

I måndagskväll var vi iväg och körde lite sök med spår, hundarna använder både luftburen och markbunden vittring, 2 handskar som hade tappats hittades och vi hittade personen som hade tappat handskarna och Vizzla avslutade med en fin markering på personen.

Annars i veckan har vi på våra vanliga promenader lagt in markeringsträning på föremål.

Lite lydnad på vägen har det också blivit.

Larm

SAR Sweden bistår Polisen i Stockholms län med efterforskning av försvunna personer.

Vi har varit med på många eftersök av försvunna personer.

I fredagskväll gick åter larmet i våra mobiler. Vi var och träna i hundhallen, snabbt hem för att hämta larmväskan.

Kvällen/natten sökte vi av en större sektor, det tog flera timmar. Regn, svår terräng, berg och vatten.

Hem och vila några timmar, vi byter av varandra så vi alltid har utvilade resurser.

Första sektorn var halva fin terräng och lättsökt, den andra halvan var hemsk. Svårt att ta sig fram för alla träd som låg hullerombuller, täta granar som stod tätt tätt och så kärr på det och så regn. Bitvis var det fin mark och terräng, men det var bara kortvarigt. 

Vi hitta även ett grävlingsgryt där det lät en del när Vizzla tryckte ner huvudet för att kolla, vi tog oss snabbt därifrån och söket fortsatte. Denna sektor var nu avsökt och vi åkter tillbaka för att få en ny uppgift.

Utökat närsök och sen avslutade vi med en del av en sektor på kvällen. Nu var det dags att åka hem för mer vila. 

Markeringsträning föremål

Föremålsträning är lätt att träna på, bara ta med sig ett plagg på promenaden och sen välja ut ett bra ställe, här där vi bor försöker vi undvika att vara nära bostadhus, så inga blir irriterade på att hundarna skäller.

Igårkväll fick Vizzla göra några markeringar på en tröja. När det är just markeringen vi är ute efter så ska hunden se när man placerar ut föremålet och det behöver inte vara långt från hunden. från ett par meter upp till kanske 10 m isch, beroende hur miljön ser ut.

Fina markeringar, Vizzla blir lite för ivrig om man kör för många upprepningar, allt ska gå snabb tycker Vizzla och det blir bara snabbare och snabbare så man får klura lite så det blir lite mer balanserat, inte helt lätt. 

Men rackans så kul hon tycker det är, man nästan ser hur glad hon blir och all beröm hon får. 

Det Vizzla är grym på är att växla från promenad till arbetsläge. Hon är egentligen en utpräglad arbetshund. 

Imorse på promenaden spontanhittade vi en brandsläckare någon hade slängt, fanns inte där igår, en handske och en ölburk. Morgonpromenaderna vi går är ungefär det samma och nya saker hittas ganska ofta som har tappats.

 

Vizzla 5 år

Idag blir Vizzla 5 år, oj vad tiden går fort. Men vi har hunnit med mycket på dessa 5 år.

Många skarpa larm har vi varit på, sökt i timmar efter försvunna personer.

Vi har tränat mycket och håller oss alltid uppdaterade och redo för att gå ut på skarpa larm. 

Håller oss i trim med löpträning.

I veckan har vi spårat och kört lydnad, sök blir det automatiskt när vi är ute då det är en hel del som tappar både det ena och det andra ute nu, mest vantar, men vi har hittat bilnycklar, väskor, sjal, cykelhjälm, cykel m.m

Vizzla missar aldrig något om vi kommer rätt i vind. Bästa hunden. Alltid redo för jobb.

SAR-träning

Fredag hade vi SAR-träning i skogarna mellan Flaten och Drevviken.

Patrullstig 1,4 km lång och en mindre sektor och fri träning.

Patrullstigen slingrade sig fram genom skog, intill strandkanten och sen in i skogen igen.

Vid vattnet var det perfekta vindförhållanden, föremål hittades vid strandkanten där träden låg huller om buller. Figuranten hittade vi också och här börja jag skratta själv, för jag verkligen hängde längst ut på linan i en skarp böj runt ett litet berg, Vizzla försvann som en avlöning när hon fick upp vittringen. Måste sett kul ut när jag försvinner efter runt hörnet hahahahh. Kändes som man flög, inget fel på drivet i Vizzlas arbete, så nöjd :-) 

Föremålen i sektorn hade vi redan på morgonen sökt reda på ena, som låg under bryggan. Andra föremålet sökte vi efter senare på dagen då vi inte hann med, före alla kom till träningen.

Det var en kollega som hade lagt ut föremålen dagen före. 

 

Idag lördag har vi också kört sök och markeringsträning på föremål. Men idag var vi vid Hampetorp. Har hade det kommit mer snö än hemma ca 2 dm så det blev bra träning även för matte som hängde med Vizzla. Figgen hittades enkelt.

 

Imorn blir det mer träning.

Spår och snö

Igårkväll hade vi bestämt att vi skulle åka och spåra, snöoväder var på gång in. 

Vi har fokus på vinklar just nu, få ner tempot och få till vinklarna. Har sagt att jag lägger ner IGP spåren med Vizzla men nä jag kan inte. Det ska bara gå, ger det lite mer tid.

Gick ut spåren, korta spår, 2 st med vinklar. Efter vi lagt klart spåren börja det snöa rejält och blåste en hel del, snön kom mer från sidan är rakt uppifrån.

Marken var för fryst för att få ner spårflaggen, så den fick jag lägga ner vid starten, var lite svår att hitta sen, kom en del snö :-) 

La en hel del godis i spåren just för att få ner tempot, Vizzla spåra så himmla bra, lugnt tempo och tog vinklarna kanonfint. Vi fortsätter på detta sätt ett tag framöver för att se om vi kan få till lugna spår med Vizzla. :-)