Träning med Vizzla

Vizzla 

Sov gott min bästa vän

Min bästa vän och arbetskamrat Vizzla fick somna in den 15 november 2023.

Mitt hjärta har gått i tusen bitar, saknar henne så mycket.

 

 

Vi tar det lite lungare ett tag.

Vizzla har fått springa några ggr denna vecka, sen har vi bara gått våra vanliga promenader.

Tänkte träna lite lydnad idag men det blir bara stress. 

Ska kolla upp denna stress. Det är något som är tokigt men vad, det ska vi försöka ta reda på. Tid hos veterinären inom en snar framtid.

Är inte halt, smidig som vanligt, inga problem att hoppa upp på saker eller har någon smärta när man klämmer. Men det är något som känns galet ändå.

För som det är nu kan vi inte fortsätta att ha det.

 

Finaste Vizzlan.

 

Kennelhelgläger

I helgen har vi varit i Borlänge på kennelhelgläger. Vi var långt ifrån så många personer som det brukar vara på sommarlägret.

Vi hade bättre väder än i sommras, då vi inte hade en droppe regn i helgen, låg runt nollan.

Vizzla har fått spåra både lördag och söndag. Spåra fint men snabbt, att jag inte lär mig att lägga motvindspår när det går nerför hahahhhah, nåja inte lätt när man inte har en aning om hur området ser ut när man aldrig varit där, såg inte ut som det gick så mycket nerför, men när man kommer i full fart efter Vizzla då är det en helt annan visa. 

Fick stoppa henne flera gånger för att få ner tempot. Nåja det var ett av spåren som gick lite tokigt fort, de andra gick i lagom fart.

Nöjd med Vizzlas arbete.

 

Canicross och sök

Helgen som var blev det lite canicross-träning för Vizzla. Var fokus på Ztorma denna helg då det var IGP-helg. Men Vizzla fick springa på morgonen och sen tog husse hand om Vizzla med bus och lek.

Igår måndag blev det ett kortare sök för Vizzla. Gömd person i skogen. Här fick vi också störning av en person och hund, då dom stanna och var lite ivägen för vittringen, bad dom gå vidare så vi kunde fortsätta att söka, så vi slapp bli utskällda, för vittringen var precis där de stod.

Personerna gick vidare, Vizzla drog in i skogen jag efter och sen hittades personen och en fin skallmarkering. Supernöjd med Vizzla.

Sök föremål och person

Igår var vi nere vid SK åker. Vizzla fick köra lite sök på föremål och sök på person och även skallmarkeringsträning.

Flöt på fint i det fina vädret och en hel del vind. 

Nu i helgen bler det lite konditionsträning för Vizzla.

Helgen

Helgen som varit har det blåst en hel del men solen har varit framme och det har blivit myggfritt.

I lördags var vi först i Åker och körde lite lydnad, sen var vi och förberedde inför söndagens sök med SAR Sweden.

Föremål placerades ut vid 2 olika bryggor. De fick ligga kvar under natten.

Söndag var det då dags för träningen med hundekipagen (SAR Sweden)

Bryggsök, sektorsök, närsök och ledstångssök körde vi, var väldigt bra vind så det blev lite lätt för hundarna, men ibland är det bra att det blir lätt.

Var sektorsöket som tog något längre tid då sektorn var en större yta med en del nivåskillnader.

 

Vizzla fick börja morgonen med och söka efter föremålen vid bryggorna, så vi visste att de låg kvar. Det gjorde dom, hittades lätt och fina skallmarkeringar.

Närsöket drog vinden från figgen som satt i en bod, genom hela tomten så Vizzla fick vittring redan utanför staketet så det var bara att hänga med så var figgen hittad. Boden stod utanför staketet på andra sidan tomten och enda vägen dit är över en träövergång, där for hon över och markering vid boden.

Flyttade figgen till ett annat ställe. Men som vinden låg spelade det inte så stor roll var på tomten figgen gömde sig så blev det enkelt. 

Sekorsöket testa jag att köra ett z-sök, snabbavskanning i området, gick fort att hitta figguranten, som fick helt fria händer att gömma sig i sektorn, blev lite olika ställen under dagen för ekipagen.

Rolig dag, solen sked och bra vind, hösten har garanterat kommit.

 

Sjönära sök

Men vilken bra träning det blev ikväll.

Ledstångssök efter en gömd person någonstans, rolig vind som slog åt en hel del håll. 

Vizzla fick upp vittringen och personen hittades i en slänt vid en parkväg.

Nästa sök börja vid några byggnader, ner över en stor strand och sjönära sök, Vizzla fick upp vittringen och ville ta snabbaste vägen dit, ut i vattnet, där höll jag emot, bryggan precis bredvid kändes som en bättre idé. Nosen vittrade efter vittringen högt, då vet vi förare att personen troligen ligger gömd högt upp. 

For ut på bryggan, längst ut var ett stort hopptorn, snabbt längst ut på bryggan, där tog vittringen slut. Vi var nu under hopptornet, Vizzla leta vidare och fick upp vittringen igen, var lite klurigt så hon fick jobba en liten stund före hon kände sig klar och börja skallmarkera, snyggt jobbat.

I området som vi tränar är precis som vid skarpa larm, folk i rörelse, med hundar, löptränar, cyklar och går.

Hundarna är fokuserade på sin arbetsuppgift och bryr sig inte om dom alls utan söker vidare. Det måste våra hundar göra inom SAR Sweden. Vi tränar som det ser ut i verkligheten. 

Så nöjd med Vizzla.

Spår

I måndagskväll var vi och körde spår i skogen. Gäller att vara snabb iväg efter jobbet då det blir mörkt så fort om man vill spåra i dagsljus. Börjar blil dags att ta med sig pannlampa.

Vizzla spåra jättefint, bara hänga med i linan där bak, då jag inte hade en aning om hur spåret går då det var husse som la ut spåret, denna gång hade vi inte figurant i slutet utan belöning (kampleksak)

Supernöjd.

Träning i veckan

Veckan som gått har vi hunnit med mycket.

Vi har varit vid Ältasjön och kört sök både på föremål och person.

Fint jobb av Vizzla och allt hittades fint. Vi var där flera ggr i veckan och körde.

Bra ställe att söka vid, lite folk men inte överdrivet mycket.

Finns lite bryggor som man kan använda för att gömma föremål, lägge en person där blir lite för trångt och väldigt blött.

Vizzla fick vittringen ganska fort på bryggan och kom till en fin markering. Längre ut på bryggan fanns mer föremål, men det hade vi inte lagt ut, det var några som träna vattenskidåkning. Lite bonussaker, det gillar man.

Nöjd Vizzla och nöjd matte.

Muddy Paws 

Igår sprang jag och Vizzla Muddy Paws, som körs 2 ggr/år i Runsten.

Igår gick det mycket lättare än i våras. För nu visste Vizzla vad det handla om och kände igen en del hinder så vi körde på så fort vi kan.

Missa skyttet igen, så det blev en straffrunda och SUP, där blev det kaos, hahahhaha, avspärrningen i vattnet såg ut som bollar och då hoppa Vizzla av SUP:en och simma dit och skulle ta bollen, loss och sen vidare till nästa boll, efter det så ville hon komma upp på SUP:en och det funka det också, blev lite fördröjning i vattnet. Men vi kom in på tiden 35.57 och hamna på plats 54 av 328 starter i damklassen 4 km.

Var lika roligt denna gång, roliga hinder, gegga, vatten och andra små roliga hinder på vägen. 

Ett hinder var Vizzla så snabb, det är traktordäcken, 2 st som ligger på varandra, först krypa hunder sen upp över och iväg. Vizzla var redan klar när jag börja krypa under, så jag fick bra hjälp med draget i linan och komma fort genom hindret. Vizzla var grymt rolig att springa. Heja Vizzla.

Kommer anmäla till våren igen :-)

Hopp och lek på SSBK

Igår var vi på klubben, Vizzla fick köra lite lydnad och hopp och lek före träningen med Ztorma börja.

Imorn och söndag blir det fokus på Vizzla, först SAR träning sen Muddy Paws på söndag.

Spår i skogen

Två dagar i rad har vi varit vid ett skogsparti och rekat inför kommande träningar med SAR Sweden.

Vizzla har även fått spårat båda dagarna, denna gång i skogen. 

Spåren har gått bra, vi hade ingen person i slutet utan dessa spår blev det favvobollen som låg och gömde sig.

Vizzla spåra i lite lugnare takt och det är jag glad för. Spåren gick nämligen lite upp och ner och underlaget var mossbelagda stenar på vissa ställen, då blev jag glad att det gick långsammare så man hinner med där bak i linan.

Jättenöjd med spårarbetet, bästa Vizzla.

SAR träning

Idag har vi varit på Tiger Trail och tränat med några andra ekipage från SAR Sweden.

Närsök, ledstångssök och lite frisök och annat smått och gott hann vi med.

Vizzla jobba fint, på ledstångssöket hitta vi förutom 2 föremål som vi hade lagt ut, även 4 svampplockare.

Höll på att ta av mig jackan för att knyta fast runt magen, blev varmt efter ett par timmar när molnen sprack upp och solen värmde som en sensommardag.

Då får Vizzla upp vittring och drar iväg, tappar linan, jag springer som en tok efter för att få tag i linan, ser att hon jobbar fint i vinden, tillslut stannar hon upp 1 sek så jag hinner få tag i linan, upp på en höjd och där står 2 svampplockare. Superbra jobbat. Fin skallmarkering.

Berätta lite fort vad vi höll på med, går 5 m och då får hon vittring på nått igen och där kom 2 svamplockare till. Mer beröm och vi fortsätter och hittar båda föremålen.

Närsök runt Tiger trails klubbområde och sen lite sök i miljö, där hon jobbar fint, jättenöjd.

Efter söket drog vi iväg och körde spår, IGP-spår med Ztorma stod på schemat och Vizzla får även ett ängsspår. 

Gick bra en bit, sen får hon vittring på långt avstånd på slutföremålet och då blir det sök istället och det är ju så rätt för det arbete som Vizzla gör. Slutbelöningen hittad, från 200 m håll :-) ibland vänder vinden som inte riktigt var med i beräkningen :-)

Lydnad och löpträning

Veckan som varit har vi kört lydnadsträning, några löpturer. 

Hittat lite föremål på promenaderna. 

Nu i helgen blir det fokus på sökträningen. Vi ska vara på en mc-trailklubb. Vi har varit där tidigare och det finns lite roliga ställen att gömma sig på.

 

Försvunnen person hittad välbehållen

I natt kl 01.57 tjöt larmet, försvunnen person. Snabbt upp och packa in i bilen och åkte iväg till brytpunkt.

SAR Sweden blir alltid utkallade som prio 1 i Stockholms län.

Väl på plats fick vi sektorn vi skulle söka av, var en stor sektor så vi delade in den med ett annat ekipage.

Personen vi sökte efter hittades av SAR Sweden.

Bra jobbat alla resureser.

Vizzla ställer alltid upp vilken tid som helst på dygnet. Alltid arbetssugen :-) 

 

Blandad träning på klubben

Vi har hunnit med en sväng till klubben, Vizzla fick rondera och köra lite A-hinder och lite bus och lek.

Två löppass med fynd av örsnäckor till mobil och en tröja, nosen är alltid på.

Vizzla är bara grym på att hitta både föremål och personer.

 

Fjällvandring och avsluta semestern med larm

Efter kennellägret drog vi vidare till fjällen, närmare bestämt Tänndalen, Funäsfjällen.

Vi har vandrat varje dag på olika leder. Fantastiska ställen. Jag och Vizzla tog även en löptur på Flatruet. Vilken utsikt.

Vi gick även till sjön Rogen, vägen dit var knölig grusväg och stigen var väldigt stening men vacker natur, sen kom vi fram till Rogen, WOW vilken utsikt över den stora sjön och fjällen i fjärran. Otroligt vackert.

 

Ja vi har varit lite överallt, tredje året som vi är här uppe och vi har fortfarande inte gått samma led och det finns fortfarande leder som vi inte har gått än.

 

Efterforskning försvunnen person

 

Larm natten mellan 25 och 26 augusti, kl 03.30. Vi drog iväg mitt i natten, väl framme så fick vi hundförare dra iväg, jag och Vizzla vänta kvar tills en person skulle komma fram och vara kartläsare. 

Vi drog iväg till vår sektor, på väg dit får drönarpiloten träff från luften, en person hittad, samtidigt får Vizzla Ljud/vindupptag ca 150-200 m därifrån mot där personen är. Vi drog in i tät skog och sly, såg inte långt för allt sly och täta granar. Drönaren hovra över personen och vips så var vi framme och personen hittades av oss SAR resurser.

Personen mådde efter omständigheterna bra. Fick åka ambulans till sjukhuset för koll.

Vizzla min Vizzla du är bara bäst.

Är så stolt över att vara med i SAR Sweden, vi jobbar alltid som ett team och är grymt profficiella. 

 

Om jag inte räknat fel så är det larm nr 61 sen vi börja i SAR Sweden.

Kennelläger i Borlänge

Denna vecka är vi på kennelläger i Borlänge. Denna vecka är det lite halvtaskigt väder, regn och regn och så lite mer regn. 

Men vi har mycket bra träning och superkul på kvällarna med alla härliga deltagare.

Träningen har gott mycket bra. Vi börjar dagen med spår på sportfältet eller rättare sagt, parken bredvid.

Här är det finklippt och stor gräsmatta. Inga som går där tidigt på morgonen, så vi passar på att köra, IGP spår med apporter. Vizzla behöver dock inte köra som IGP hundarna att gå i spårkärnan utan kan gå friare, men hon har hittils gått väldigt fint i just spårkärnan. 

Vizzla skallmarkerar apporterna och det gör hon rätt i för hon är tränad att skallmarkera allt som luktar människa. Hon är ju en SAR Sweden resurs och är ute och söker efter försvunna personer, som är hennes huvudsyssla.

Vi har även kört sektorsök, vindstigar, funktionsspår med figurant i slutet. Allt har bara gått så bra. Vi njuter av denna träningsvecka.

Sökträning hemmavid

Igår efter jobbet åkte vi en kort bit för lite träning. Två snabba sök.

En av legorna var något annorlunda, var ett staket ivägen men det fanns en övergång, träpassage över staketet.

Gick fort för Vizzla att hitta den vägen över och vips så var hon framme vid figuranten som satt bakom en bod.

Efter söket blev det lite hopp och lek för hundarna.

 

Imorse sprang vi milen jag och Vizzla, medans jag streschar efteråt springer Vizzla omkring och leker, helst ska man kasta boll men nej, det är nervärmning som gäller så det blir inga pulshöjande aktiviiteter inte. Väldigt tråkigt tycker Vizzla. Som är lika pigg som före vi börja springa.

Vizzla fick vittring på något under löpturen, följde upp och en tröja hängde i en tät buske lite längre bort. Belöning och så fortsatte vi turen.

Väl hemma så tar jag hand om Vizzla och kollar igenom henne, streschar lite och så får det bli lite vila före maten serveras.

 

Sökträning med SAR Sweden

Semestertider för de flesta så vi var bara 4 ekipage igår på träningen. Men då hinner man att köra lite mera.

Vizzla fick starta med en lite större sektor som skulle sökas av. Vizzla drar på full gas när vi söker genom sektorn. Men jag fick till precis vad jag ville ha, när hon börjar gå lite mer på halvgas och sen söka lite till och få träff på vittringen. Perfekt.

Efter detta blev det ca 400 m lång vindstig med en figgurnat gömd någonstans på vägen, som Vizzla hitta fint.

Sen hitta jag lite andra roliga områden i skogen, med nivåskillnad, här få hundarna verkligen jobba med vittringen som for hit och dit mellan några öar med träd i ett gammalt sandtag (pyttelitet)

Sen hitta jag en trevlig sänka som gjorde vittringen lite rolig som vi träna på, vittringen försvann, hundarna får hämta den igen, de som är lite mer erfarna hittar nästa direkt, medans de yngre hundarna får jobba lite mer med vinden. 

Kul träning.