Träningar med Ztorma

 

IGP-skydd

Igårkväll var vi på SSBK och körde IGP-skydd med figuranten Daniel Landell.

Ztorma är väldigt bra i skyddsarbetet, bra bevakningar i skulet, fina angrepp i flykten, släppandet kan vara något snabbare, men hon släpper på första kommandot, modprov är jättefina, bra bevakningar.

Vi kämpar på med lydnaden däremellan, går lite vingligt ibland, men vi har kommit en bra bit på väg. Aldrig hållit på med IGP tidigare, så vi lär hos på vägen.

Men vilken hund vi har fått, wow, så grymt bra i hennes huvuduppgift. Efterforskning av försvunna personer som resurs i SAR Sweden som bistår Polisen i Stockholms län. 

Bra i skyddet, intensiv med låg nos i spåret, går ut ordentligt i frisöket och jobbar självständigt men är lättstyrd, lättlärd i lydnaden. Kan ta med henne överallt utan problem, går ihop med alla hundar.

En sån där hund man bara får 1 ggr i livet. 

Privatträning och skyddslicens

Igår på lunchen var vi och träffa skyddsansvarig för att få lämplighetsintyg för skyddlicens. Vi blev godkända och teorin är redan gjord så nu väntar vi på att skyddslicensen ska komma hem. 

 

På kvällen var det privatträning med bästa Sofia, eller rättare sagt vi är 2 st som blir drillade på vår väg ut på tävlingsbanan.

Fokus på apportering, blev en kortare träning då det blev mörkt så fort och inga lampor, men nästa gång är vi på ett annat ställe där det finns belysning.

Nu är det bara att träna vidare på läxan och allt annat, inga problem med vad man ska göra på fritiden :-)

Rekat och spårat

Igårkväll var vi återigen vid ett skogsområde och reka inför kommande träningar med SAR Sweden.

Vi hann även med ett IGP-spår. Igår var det blåst som kom från alla möjliga håll, idag var det regn.

Lite regn medans jag la spåret och hällregn i 5 min efter spåret var lagt. 

Medans spåret la till sig gick vi och reka skogen för kommande träningar.

Hur gick då spåret, gick riktigt bra och efter en lite fördröjning så la hon sig vid apporterna, läggandet blir rakare och rakare. Men rackans det finns hopp.

Vinklarna gå också bättre nu, snart så kanske jag kan se tjusningen i dessa IGP-spår. 

Funktionsspåren som vi kör med SAR Sweden står ju väldigt högt i kurs. 

Men har man bestämt sig för att tävla så är det bara att träna vidare. Så är det bara.

IGP-spår

Igår kväll var det dags för IGP-spår för Ztorma. Det blev ett längre spår med två vinklar och 3 apporter. Ztorma löste det hela på ett väldigt bra sätt.

Närsök, ledstångsök och frisök

Dagen började med närsök för mig och Ztorma, Tigers klubbstuga med en del uthus, tomt skulle sökas av, fick information att söka ca 25 m runt varje husdel.

Vi sökte igenom noggrant. Många personer som försvinner hittas just i närsöket.

Övningen var upplagd så hundföraren skulle få tänka till lite, att inte glömma delar av tomten, vi sökte en stund och efter ett tag får Ztorma vittring och i diket där det är helt omöjligt att se att det ligger en person i slyn, där for Ztorma in och skallmarkerar och den gömda personen är hittad.

Vi fortsätter med ledstångssöket och även Ztorma hitta svampplockare och hittar enkelt även föremålen som var gömda.

Vi fortsätter med frisök i lite miljö där Ztorma kryper in till gömda personen som ligger under ett stort stenblock och skallmarkerar fint, vi fortsätter till ett annant område där det är ät tät sly där hittas ytterligare en person var gömd. 

Väldigt nöjd med dagen.

 

På väg hem åkte vi förbi spårmarker där vi la ett IGP-spår, var ett av Ztormas bästa IGP spår, tre apporter och två vinklar. Idag gick vinklarna verkligen bra. 

Spårapporterna hittades, (som alltid) men jag vill att hon ska lägga sig fortare men det kommer. Spåret är jag jättenöjd med, gick i bra långsam fart. 

Apportering

Igår efter jobbet blev det en snabbvisit på SSBK.

Lydnad med fokus på apportering och framåtsändande.

Men rackans det börjar ta sig, finns mycket att jobba med, men nu börjar det se mycket bättre ut.

Vi kommer nog inte få nedrag för att hunden är loj iallafall,

Rackans vilken fart hon kommer tillbaka med apportbocken över hindret. Första gångerna hann hon inte stanna. oops.

A-hindret, samma sak här snabb och kraftfull klättring.

Vi fortsätter med träningen och ser om målet jag satt upp i år går igenom :-) 

Lydnad och skyddslydnad

Igår kväll var det dags för lydnads- och skyddslydnadsträning.

Vi började med fritt följ med sitt och apporteringsträning och hopp över hinder.

Sedan gick vi över till skyddslydnad med utkallning från skulet, där husse var figurant, och transport från skulet. Vi avslutade med några modprov.

 

Person hittad välbehållen av SAR Sweden

I natt kl 01.57 tjöt larmet, försvunnen person. Snabbt upp och packa in i bilen och åkte iväg till brytpunkt.

 

Ztormas första uppgift var att söka ledstångsök ner till en brygga och strandkanten. På väg ner i beckmörkret med hjälp av skenet från pannlampan vinda hon in och visar tydligt att hon har hittat något.

Ett tält med personer i hittades, inte personen vi sökte efter, söket fortsätte en stund, ytterligare tält hittades och så fortsatte det tills 5 tält med personer på lite olika ställen var hittade på väg ner till vattnet.

Söket fortsatte och när området var klart vände vi tillbaka till brytpunt för att få nästa uppgift.

Sektorsök blev nästa uppdrag denna natt, nu har ljuset kommit tillbaka. Sektorn var nästan klar när vi hörde den glada nyheten att personen var hittad välbehållen av SAR Sweden, vi återvände till brytpunkten.

 

 

IGP-skydd och IGP-spår

I helgen var vi i Odensbacken och tränade IGP-skydd. Fokus låg på skyddslydnaden; bl a utkallning och transportdelen. Glädjande nog börjar det äntligen lossna vad gäller skyddslydnaden för Ztorma och matte kunde köra Ztorma lös mellan momenten - det har inte varit möjligt tidigare pga Ztormas driv på figuranten. Vi kommer nu att öka skyddslydnadsträningen hemmavid och då är Ztormas husse figurant.

Igår kväll tränade vi IGP-spår med apporter och två vinklar. Det mesta av fokuset ligger på markering av apporter, men även att få Ztorma att bli säkrare på vinklarna.

I lydnadsdelen kommer fokus att ligga på apportering, A-hindret och framåtsändande.

Lydnad med Sofia

Igår var vi och körde ett lydnadpass med bästa Sofia.

Sofia visa mig systemet med apportering, kolla även på vändningar och vi kom överens om att det blir tyskvändningen på Ztorma som gäller.

Har redan börjat att tjuvträna den, så det ska nog gå ganska fort att ändra.

Apportering när man ska lära sig nytt system så känner man sig lite klantig men man får hem och träna, då blir det bättre när man får klura till det själv :-) 

Träningen gick bra, körde även lite fot och inkallning medans andra ekipaget körde platsliggning.

Skyddslydnad på klubben

Plötsligt händer det, gjorde ett myket bra skyddslydnadspass, det var dock inte våra vanliga figgar utan husse, men med en teknikärm så är det full fokus på att ta sig dit så fort som möjligt.

Testa lite utkallning, gick oväntat bra för att inte har tränat det den sista tiden, jag står inte fullt ut utan något närmare. 

Vägen till flykten, helvetessträckan även kallad. Men tror ni inte på tusan att hon gick vid min sida snyggt och prydligt, gjorde denna övning några ggr.

Sen gick vi över till bevakning gå in och tysta ner, sen gå därifrån upp till modprovsstarten. Men alltså, vad hände denna kväll, gick snyggt upp utan att försöka vända hela tiden. WOW. plöstsligt händer det.

Hoppas att detta sitter i till helgen när vi ska ner på IGP-läger i Odensbacken. Var väldigt länge sedan vi var där nu.

Juli blev inställt och augusti var vi på kennelläger. Ska bli så kul att träffa alla igen :-) 

Vardag igen

Nu är semestern slut och det är vardag igen. Men igår kväll var det dags för IGP-spår igen. Det blev ett längre spår med apporter och med många vinklar.

Fjällvandring, IGP-träning och larm

Hemkomna efter en fantastiskt fjällvandring runt Tänndalen, Funäsfjällen och några dagar i Ljusdal.

Vi har varit lite överallt, vandrat in i Norge och tillbaka. Sett så mycket vackert och vi har många leder kvar att upptäcka även fast vi varit här 3 år redan, finns så många leder.

Äventyr i Ljusdal, var runt och titta på lite olika saker, så vackert det är i här också.

Vi har även hunnit med en IGP-träning på SSBK, träningen går framåt.

I natt har vi varit på efterforskning försvunnen person. Ztorma jag och en kartläsare drog iväg till sektorn som låg ca 700 m från vägen rätt in i skogen.

Personen hittades av SAR Swedens drönarpilot, samtidigt som Vizzla får drag ut till samma ställe. 

Vi ändra kurs och hjälpte till att bära ut personen som ändå mådde bra efter omständigheterna.

Efter larmet åkte vi vidare till IGP-tävlingen som låg i närheten där vi var funktionärer hela dagen.

Ztorma fick även ett liten pass på skyddsplanen. 

Så nöjd med Ztorma.

BH/VT prov och kennelläger

I lördags var det då äntligen dags för BH/VT prov. Har haft lite otur med inställt prov men nu gick det av och Ztorma är nu godkänd för att fortsätta sin karriär inom IGP.

Provet går till såhär.

 

Man går in 2 ekipage samtidigt, hälsar på domaren. Ena ekipaget går upp till platsliggning och det andra ekipaget går till startpunkten för lydnaden.

Medans jag och Ztroma körde lydnadsdelen så ligger den andra hunden plats bredvid. Sen byter man. Platsliggningen är ca 7-8 min. 

När alla har kört så är det dags för miljödelen. Då är det bl.a en cykel, bil och joggare som ska springa/åka förbi bakifrån och framifån medans hundekipagen går på led. Sen ska man in en och en i en grupp människor och går runt där och hälsar lite på folk, Sen avslutas det med att man binder upp hundarna, förarna gå utom  synhåll, sen går en person förbi hundarna med en annan hund. Sen är provet klart.

 

I söndags åkte vi upp till årliga kennellägret i Borlänge. Vi har kört IGP-spår, fokus på apporter och vinklar. Vindstigar, sektorsök med både kläder och personer. 

Vi har även kört platsliggning med 16 hundar samtidigt. Var första gången Ztorma körde plasliggning samtidigt med andra hundar som låg bredvid, vi har bara kört som IGP tidigare. Hon skötte så bra, låg helt still. Körde även lydnad. Supernöjd, kom på mig själv att jag hade ett stort leende på läpparna när jag körde lydnaden med en mängd störning på plan. Ztorma är bara sån härlig hund.

Lägret fortsätter till fredag.

Lydnad och joggingtur

Igårkväll var vi på klubben och körde lydnadspass, träna igenom läxan vi fick och platsliggning inför kommande prov.

Idag fick hon lite mer störning, då andra ekipaget kasta apportbock till sin hund. Ztorma låg still, men har då aldrig sett en hund få så lång hals. Nöjd med kvällen träning.

Imorse på joggingturen fick Ztorma vittring på något, var tvungen att följa upp och vi hittade en man liggandes på marken. Han mådde bra, låg och sov. 

Vi sprang vidare efter vi pratat en stund. Vill säkra sig att allt är bra.

IGP-spår och sökträning

Igår kväll blev det först ett IGP-spår med Ztorma. Fokus låg på vinklar och apporter.

Sen blev det ett par sökpass med Ztorma. Idag på morgonen så körde vi markeringsträning på spårapporter.

Lydnadsträning

Igårkväll var det dags för lydnadsträning med bästa Sofia. Vi är nu två ekipage som kör, så vi kör lite med ena hunden och sen den andra så det blir lite vila däremellan.

Wow vilken boost jag fick igår, flöt på bra, har slarvat lite med bakbenskontrollen så det blev lite hemläxa på det. 

Många bra tips och trix man lär sig. Sofia är så bra att träna för. 

Enkla medel och Ztorma går så bra. ja det ska ju bli bättre men den känslan.

SAR-träning och lydnadsträning

I lördags körde vi SAR-träning. Vi började med ett större sektorssök med en figurant i slutet. Sen fortsatte vi med ett längre ledstångssök med en figurant i slutet. Efter fikarasten så fokuserade vi på olika typer av figurantlegor med nivåskillnad; antingen höga eller djupa i gropar. Ztorma löste alla uppgifter på ett bra sätt.

Idag var vi på SK Åker och tränade inför BH-prov i början av augusti.

I veckan som kommer, den sista innan semestern, så väntar mer träning.

Lydnadsträning

Både tisdag och onsdagskväll har vi varit på SSBK och tränat lydnad.

Har varit lite blandat väder, sol, regn, varmt lite svalare.

Men det går framåt i träningen.

Men det är ju lite saker vi måste jobba med, positionen, något längre bak ska hon gå, men hon går fint och korrekt längre stunder utan att glida framåt nu, men bättre ska det bli.

Hopp över hinder börjar bli bättre och bättre.

Platsliggning, hon ligger fint på plats, vi har tränat i par, och den andra hunden som går lydnaden har fått belöning med pipande boll och glad tillrop, Ztorma låg helt still, men blir man nöjd :-)

Då får vi se om det blir något BH prov snart, hoppas verkligen att det inte blir inställt igen. 

Konditionsträning med Ztorma

I förra veckan inledde vi en mer strukturerad konditionsträning med Ztorma. Matte löptränar med Ztorma ett par gånger i veckan till att börja med. Det kan bli så att vi kör igång med simning till hösten.