Träningar med Ztorma

 

IGP träning

IGP träning i Hampetorp. En gråmulen helg med lite inslag av regn. Inomhusträningen fortsätter ett tag till. 

Det är en sån trevlig grupp som vi tränar med, det är en bit att åka men det är så värt det. Bra figurant med lång erfarenhet.

Första passet träna vi på bevakning när figgen inte står i skulet, sen har vi kört på med bevakning i skulet, början till utkallning, flykter, mycket skyddslydnad, modprov. Ordning och reda. 

Vet ni vad, det börjar bli bättre med lydnaden även fast det står en figurant på plan. Små steg framåt, långt kvar men skam den som ger sig :-) 

Om två veckor är det dags igen, längtar redan, men mer lydnadsträning och spår och allt annat. 

Rekade nytt område

Igår rekade vi ett nytt område för kommande träning med SAR Sweden. Ett väldigt intressant område som erbjuder olika typer av miljöer och terräng. Om allt går i lås så kommer detta bli riktigt bra.

Nu i helgen blir det skyddsträning för hela slanten. 

Lydnadsträning

Var iväg och träna med en kompis från SAR Sweden. Tränar på läxan vi har fått och det går framåt. 

Vi jobba med båda hundarna samtidigt på plan. Position, platsliggning, stegförflyttningar åt alla möjliga håll höll jag och Ztorma på med.

Kul att vara igång igen efter en liten svacka i lydnadsträningen.

 

SAR-träning på Viktoria i Uppsala

I lördags var vi på räddningstjänstens övningsområde i Uppsala, Viktoria. För Ztormas del blev det många olika typer av legor och olika typer av miljöer som hon fick jobba i. Det blev väldigt mycket punktsök för att få ut så mycket som möjligt av träningen i den miljö som hon inte har så mycket erfarenhet av. Men Ztorma gjorde ett strålande arbete och löste uppgifterna på ett väldigt bra sätt.

Lydnadsträningen fortsätter

Vi fortsätter med lydnadsträningen, smådetaljer som vi nöter på, kan vara lite tråkigt men ack så nödvändigt.

Sen har vi det här med skyddslydnad som vi kämpar med separat. När en figurant står på plan ja då är det 3000 % fokus på figuranten, matte är helt onödig att lyssna på, men rackans det ska bara bli bra detta. Kämpar :-) :-) 

Lydnadsträning

Var ett tag sedan vi körde lydnadsträning, haft en svacka att komma igång, det märktes på lydnadspasset igår som vi körde med Sofia. Men nu rackans är inspirationen tillbaka.

Bara träna vidare, nu har vi lite inbokat framöver när det gäller lydnaden så nu kör vi :-) 

Föremålssök

Både igår fredag efter jobbet och idag lördag, fast på helt olika ställen, så har vi tränat föremålssök. Det blev två rundor igår och två rundor idag. Nyttig träning och något som vi kommer att lägga ned mer tid på och då kombinera med markeringsträning på föremål.

Markeringsträning på föremål

Igår kväll, på långpromenaden hemmavid, så tränade vi skallmarkeringsträning på föremål. Vi lägger in det ganska ofta på våra vanliga långpromenader. Markeringsträning på figurant och på föremål kör vi så länge hunden är aktiv tjänstehund. Sen går det i olika perioder; ibland kör vi det lite mer intensivt och ibland lite mer sällan, men det får inte gå för långt mellan gångerna. Det ger också resultat. 

Lugn vecka

Veckan som varit har vi kört några markeringar på föremål, tagit det väldigt lugnt med träningen, men promenader och bus med hundarna är det alltid ändå.

Igårkväll blev det även ett kort lydnadspass.

Helgens träning

I lördags var vi först och rekade ett nytt område på norra sidan av stan.

Därefter åkte vi till Årsta Park och lade ut tre olika föremål i tre olika typer av föremålslegor. Sen körde vi ett bundet sök på dessa tre föremål och Ztorma arbetade jättebra och markerade med skall på föremål.

Slutligen åkte vi till Hammarby Sjöstad och gick med hundarna i det området.

Igår söndag blev det blandad träning. Vi började med en väldigt lång patrullstig där figuranten låg drygt 300 meter ut från stigen. Ztorma plockade den bra och sedan fick jag springa efter Ztorma ut till figuranten.

Vi avslutade med att köra flera olika figurantlegor i olika typer av inomhusmiljöer. Även detta löste Ztorma snabbt och på ett väldigt bra sätt.  

Film från ett sök i helgen, klicka här!

Föremålssök vid Årsta Park

Igår kväll åkte vi till Årsta Park och tränade föremålssök. När vi kom dit så rekade vi området vad gällde vindriktning, områdets beskaffenhet och lämpliga föremålslegor. Det blev en halvdold lega, en hög lega och en dold lega. I de två första legorna lade vi handskar och i den sista en mössa. Sen körde vi som ett sök och Ztorma plockade upp vittringen och lokaliserade samtliga föremål. Mycket nöjd med Ztormas arbete. 

 

Gårdagens SAR-träning

Igår söndag körde vi också SAR-träning. 

Vi började med en patrullstig med rörlig figurant.

Sedan körde vi en längre patrullstig med figurant i figurantlega. Den träningen blev en blandning mellan sektorssök och patrullstig. Det blev att röra sig i sektorn så man nyttjade vinden på rätt sätt med hänsyn tagen till den kuperade terrängen. Ztorma plockade vittringen långt ifrån figurantlegan och väldigt nöjd med Ztormas jobb.

Vi avslutade med att köra helt dolda legor under kvistar, grenar och lövverk. Det var riktigt kul träning och motivationshöjande för hundarna (om det nu behövs...). Ztorma grävde sig in i legan och var jätteladdad osv.

  

Dagens SAR-träning

Idag körde vi SAR-träning med SAR Sweden. Vi började med en lång patrullstig i kuperad terräng med kluriga vittringsförhållanden. Men Ztorma löste uppgiften på ett väldigt bra sätt. Sen blev det en mindre sektor med föremål och slutligen en patrullstig som blev ännu klurigare. Men där fångade Ztorma upp den luftburna vittringen från spåret. Hon gjorde ett väldigt bra spårupptag och spårade fram till figuranten. Mycket nöjd med dagens träning. Imorgon kör vi igen!

Veckans träning hittills

I veckan har vi hittills tränat både lydnad och markering på föremål. På lördag blir det SAR-träning med hundförarkollegor i SAR Sweden.

Sökträning

Igår var vi och rekade ett nytt område, skogsterräng, och passade även på att köra några vindstigar. Det gick jättebra.

Det är mycket kuperad terräng och blir intressanta vittringsförhållanden på grund av det. Ett väldigt lockande område att köra både vindstigar och sektorssök i.

Igp träning Hampetorp

Igår var vi och träna IGP med härliga gänget nere vid Odensbacken, fast på vintersäsongen så är vi i ridhuset vid Hampetorp.

Det går sakta med säkert framåt, vissa delar är superbra, Ztorma har stor dragning på figuranten, bra bevakning, bra tempo, fina bett. 

Men det är lite knäck i lurarna när det är lydnad. Växla mellan skyddsarbetet och upp till lydnadsfacket, det är det vi kämpar med. Får vi till det, rackans vad det kommer bli bra.

Lydnaden utan en figurant på planen funkar fint :-) Men allt kan bli bättre och det ska det bli också :-)

 

 

Markeringsträning på föremål

Igår kväll körde vi markeringsträning på föremål. Vi lägger in det ibland på våra långa kvällsrundor. Det kan man ju träna var som helst och när som helst. Det handlar inte om mängden skall, utan att belöningen kommer när Ztorma markerar mot föremålet.

Spår, sök och larm

Vi fortsätter med att traggla IGP spår, sakta men säkert går det framåt. Går lite för fort i spåret men skam den som ger sig. Bara träna vidare.

Sök i lördagskväll vid Gubbängen, nya figgar och en välkänd. Ztorma jobbade jättebra.

Söndag fortsatte vi med spåren och på kvällen fick vi larm.

Ledig, sol, spår och lydnad

Igår fredag var jag (matte) ledig. Solen lyste från en klarblå himmel, helt underbart, lite frost kvar på marken och svag vind.

Åkte iväg och la IGP spår till Ztorma på förmiddagen. Var faktiskt ett av dom bättre spår hon har gått, börjar bli långsammare nu, hade preppat med mycket gottis i spåren, men 2 skator var visst vana att man spåra där, så de proppa i sig nästa allt gottis.

Liggtiden på spåret blev lite kort, men jag ville ha lite gottis kvar i spåret. Låg några gottisar kvar i allafall. 

Vinklarna blir inte helt perfekt, ska gå tillbaka med lite lättare båge istället, tror vi har slarvat lite med det, går för fort fram. Hundarna är ju vana att spåra på ett helt annat sätt när vi söker efter försvunna personser. Då blandas det med markbunden och luftburen vittring och snabbt går det.

IGP är ju sååååå långsamt mer ett dressyrspår än spår som man använder i skarpa insatser, men vill man tävla så är det bara att traggla vidare :-) 

Efter spåren åkte vi till SSBK och körde lydnad, träna på raka sättanden vid inkallning, hopp över hinder, nya fotpossitionen från sitt framför. Gick både bra och dåligt, måste träna mera, men har haft en svacka med lydnadsträningen ett litet tag = inte tränat så mycket som vi behöver.

Efter lydnaden blev det lite mer spår, sen hem med lite nöjda hundar tänkte jag, men så fel man kan ha, lite lek och bus hinner man alltid med. De är ju vana med att hålla igång :-) 

Skallmarkeringsträning på föremål

Igår kväll tränade vi skallmarkeringar på föremål. Det blev fyra skallmarkeringsövningar på den långa kvällspromenaden.